PARANI FAİZE YATIRMA! AKILLI OL PARAN DAHA ÇOK DEĞERLENSİN...(2003-2013)

ALTIN: Türk halkının gayrimenkul ile birlikte en favori yatırım araçlarından biri. Son 10 yılın getiri şampiyonu. Son 10 yılda enflasyon %120 iken %326 getiri sağlamış.

BİST 100: Türk halkını çok küstürdü, eski heyecanını kaybetti, yatırımcı sayısı çok azaldı derken, 10 yılda reel getiride ikinci sırada. Yalnız riski de çok yüksek. Genelde her sene getiri açısından ya en başta ya en sonda. Son 10 yılda enflasyonun yüksek olduğu senelerde nakavt olduğu gözleniyor. Borsaya yatırdığınız parayı ancak en az 2-3 sene elinizde tutacak ekonomik gücünüz varsa enflasyonun üstü para kazanma sözkonusu. Bu yüzden genelde dayanma gücü olan yabancılar kazanabiliyor Borsadan. Aksi halde, Türk yatırımcıların borç parayla veya 30-40 gün ortalama vade ile yaptıkları Borsa yatırımının sonucu kumar makineleriyle aynı...Ya da başka bir açıdan yorumlarsak, kronik olarak sermaye kıtlığı çeken bir ülkede,  sermaye piyasasında bu talebi karşılayan sermaye birikimi olanların reel getiri elde etmesi ekonomik açıdan rasyonel. Tek taraflı, hem devlet hem özel sektör tarafından sürekli fon talep eden yapıda bir sermaye piyasamız söz konusu. Yatırımcı için kıssadan hisse, 2-3 yıl dayanacak özsermayen yoksa (borç değil) Borsadan uzak dur, özellikle enflasyonun yüksek olduğu seneler, sonsuz paran varsa da uzak dur. Enflasyon makul seviyeye inerse, 2-3 sene boyunca, tuzunun kuru olduğu miktarda parayla, Türkiye'de Borsasından iyi para kazanman mümkün. Riski seviyorsanız, Türkiye’de artık vadeli piyasalar da var. Borsanın bu yıl kötü gideceğini düşünüyorsanız almak yerine satabilirsiniz de piyasayı artık.
EURO: Son 10 yılda Euro, dolardan daha iyi performans gösterse de, dövizin getirisi Türkiye'de enflasyonun altında kalmış. Euro, 10 yıl boyunca sadece geçen sene en iyi getiri sağlayan yatırım aracı olmuş. Enflasyonun en düşük olduğu 2010 ve 2012 senelerinde ise en kötü yatırım aracı olmuş.    
DOLAR: Dolar, son 10 yılda %120 enflasyon varken %80 getiri sağlayarak incelediğimiz yatırım araçları arasında sonuncu olmuş. 2008, 2011  2013 yılları hariç diğer 7 yılda hep enflasyonun altında getirmiş, hem de hep en kötü 2 yatırım aracından biri olmuş. 
KONUT İSTANBUL: Ülkemizin altınla birlikte en sevilen yatırım aracı konut ise son 10 yılda İstanbul'da bile enflasyonun altında getiri sağlamış! E hani konut balonu vardı? Fiyatlar aşırı şişmişti filan? Aslında konut 2008 yılına kadar geleneksel olarak kendinden beklendiği gibi enflasyonun biraz üstünde getiri sağlayarak yatırımcısının parasını enflasyona karşı koruma görevini başarıyla yürütüyordu. Ama 2008 yılında, bize teğet geçen, global krizde aldığı darbeyi atlatamayarak o yıldan sonra, 2012 yılına kadar hep enflasyonun altında getirmiş, sadece 2012 ve 2013 yılında reel getiri sözkonusu. Herkesin ağzına sakız olup iştahını kabarttığı bu yıllarda da sırasıyla borsayı ve dövizi geçip birinci olamamış. Aslında hiçbir yıl birinci olmamış, hiçbir yıl da sonuncu olmamış. Enflasyonun etkilerini yumuşatmak istiyorsanız, konut, teorideki gibi iş görüyor aslında. Ayrıca bu sadece konutun değer artışı. Konut yatırımında bir de kira geliri sözkonusu. Bu da yıllık %3 ile 5 arasında değişiyor. 10 yıl boyunca bu getiriye ekler isek konuta yatırım yapanların getirisini % 43 ile %80 arasında arttırmak gerekir. Bu da son 10 yılda,  İstanbul'da konuta yatırım yapanların getirisini enflasyonun biraz üstüne çıkarmaya yeter ve konut yatırımının enflasyona karşı iyi bir korunma aracı olduğu görüşünü de doğrular. Burada dikkat edilmesi gereken konu, oturmak amacı ile veya tatillerde gelirim diye konut alıp 10 yıl sonra, sattığınızda konutun sadece değer artışından, enflasyonun üzerinde getiri beklemenin doğru olmadığı. Kendi evinde oturanlar, konut yatırımı ile kirada olsalardı ödeyecekleri kirayı da hesaba katarak ancak karda olabileceklerini unutmasınlar, yoksa 10 sene sonunda beklediğimiz kadar fiyat artmadı diye dövünüp durursunuz.  

Bilimsel verileri kullanarak para ne oldu diye hesaplayacak olursak: ( 2003-2013)    

2003 yılında 100.000 TL paramız yatırım araçları ile 2013 yılında ne olmuş bakalım?

Türkiye Geneli Yatırım = 185.000
İstanbul Yatırım             = 197.000
Yıllık Faiz                     = 310.000
Bist 100                         = 418.000
Dolar                              = 150.000
Eùro                               = 205.000
Altın                               = 425.000
Tüfe                                = 219.000
 
İşte son 5 yılda en çok kazandıran hisseler:





      

Yorumlar